Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Caspian - 'Waking Season' (2012)


Οι Caspian είναι μια αμερικάνικη instrumental rock μπάντα από το Beverly της Μασαχουσέτης και σχηματίστηκαν την άνοιξη του 2003. Έχουν στο ενεργητικό τους ήδη ένα EP (You Are The Conductor- 2005) και δύο στούντιο άλμπουμς (The Four Trees-2007 και Tertia- 2009) και η μουσική τους έχει διαμορφωθεί μέσα από ένα ευρύ φάσμα επηρροών από Eluvium και Brian Eno μέχρι ακόμα και ISIS ή Tool.

Η τωρινή τους σύνθεση αποτελείται από τους Philip Jamieson (κιθάρες, programming), Calvin Joss (κιθάρες), Erin Burke-Moran (κιθάρες), Chris Friedrich (μπάσο) και Joe Vckrs (drums).

Επιστρέφουν τρία χρόνια μετά την τελευταία κυκλοφορία τους με το "Waking Season", ένα άλμπουμ με έντονα ambient (κυριολεκτικά και όχι κατά λέξει) στοιχεία και με τον Matt Bayles (Minus the Bear, Russian Circles) στην παραγωγή να προσθέτει κάποια νέα στοιχεία όπως string quartets, φυσικά ηχητικά εφές και στοιχειωμένα φωνητικά. Σαν τελικό αποτέλεσμα, οι Caspian έχουν δημιουργήσει ένα άλμπουμ γεμάτο ήχους αλλά χωρίς να είναι τόσο θορυβώδες όπως τα προγενέστερα των. Το "Waking Season" είναι ευέλικτο, αέρινο, αρκετά ηλεκτρονικό για τα δεδομένα τους και με πιο συγκρατημένα αλλά εξίσου καθηλωτικά crescendos.

Το πιάνο στο εναρκτήριο και εισαγωγικό "Akiko" αλλά και τα synths και τα βιολιά του “High Lonesome” ενσωματώνονται ιδανικά, προκαλώντας μια ένταση, που δεν οδηγεί τελικά σε κιθαριστικές εκρήξεις αλλά σε χαμηλόφωνες μελωδίες. Στο "Hickory'54" που είναι σχεδόν ενιαίο με το “High Lonesome” σιγά σιγά αντιλαμβάνεσαι ότι ακούς Caspian με το γνωστό κάποιες στιγμές επικό τους παίξιμο στις κιθάρες. Τα ίδια κιθαριστικά ξεσπάσματα συναντάς και στο “Long the Desert Mile” όπως και στο “Fire Made Flesh” που έχει ένα ιδιαίτερο εμφατικό και δυνατό κλείσιμο. Στο δεκάλεπτο “Gone In Bloom and Bough”, οι αργές κιθάρες και τα παραμορφωμένα φωνητικά αλληλοσυμπληρώνονται χωρίς να υπερκαλύπτει το ένα το άλλο. Αντιπροσωπευτικό δείγμα του νέου τους ηχητικού στίγματος σίγουρα είναι το "Porcelious"- ένα ιδανικό κράμα ambient και δυνατής post-rock.

Το "Waking Season" είναι πραγματικά μοναδικό από την αρχή ως το τέλος. Έχει μια τέλεια εσωτερική ισορροπία μέσα από μια ποικιλία μουσικών αλλά και κινηματογραφικών στοιχείων και σε αφήνει να δημιουργείς εικόνες που μπορούν να περνούν από μπροστά σου αν το ακούς με τα μάτια κλειστά!

Tracklist:
01 – Waking Season
02 – Procellous
03 – Gone In Bloom and Bough
04 – Halls of the Summer
05 – Akiko
06 – High Lonesome
07 – Hickory ’54
08 – Long the Desert Mile
09 – Collider In Blue
10 – Fire Made Flesh



Δεν υπάρχουν σχόλια: