Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Toundra - 'III' (2012)


Οι Toundra είναι μια post- metal μπάντα από τη Μαδρίτη και σχηματίστηκαν το 2007 από παλιά μέλη των Nacen De Las Cenizas, που είχαν αφήσει καλές εντυπώσεις στη σύντομη πορεία τους. Αποφάσισαν να αφαιρέσουν τα φωνητικά στο νέο τους εγχείρημα και να αποδώσουν ένα καθαρά ορχηστρικό ήχο με τις κιθάρες, μπάσο και drums να κυριαρχούν.

Η τωρινή τους σύνθεση είναι με τον Alberto στο μπάσο, τον Álex στα drums, τον Esteban και το Víctor στις κιθάρες. Θυμίζουν γενικά post- metal μπάντες όπως οι Isis, Neurosis ή οι Pelican αλλά και πιο post- rock όπως οι Mogwai ή πιο progressive όπως οι Tool.

Μετά από μια σειρά από demos, ακολούθησε και το πρώτο ομώνυμο τους άλμπουμ με τον Peter in the Betou στην παραγωγή (Arch Enemy, Opeth). Το Νοεμβριο του 2009 προσχώρησαν στην Aloud Music Ltd και κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους "ΙΙ" το Μάιο του 2010 με συνεχείς παρουσίες στο Primavera Sound και καθολική αποδοχή από το
post-metal κοινό στη συνέχεια.

Το "III" ηχογραφήθηκε το Μάιο του 2012 και θα κυκλοφορήσει το Σεπτέμβριο του 2012. Στο "Ara Caeli" που ανοίγει το άλμπουμ, η εισαγωγή σε προϊδεάζει για τα νέα στοιχεία που έχουν προσθέσει σε αυτό το άλμπουμ όπως για παράδειγμα η χρήση του βιολιού. Στο "Cielo Negro (Black Sky)" ο ουρανός νοιώθεις πραγματικά να σκοτεινιάζει από τα καταιγιστικά riffs ενώ το "Requiem" δικαιολογεί τον τίτλο του με ένα σχεδόν πένθιμο βιολί πάνω στο οποίο προσαρμόζονται και τα υπόλοιπα όργανα. Το " Marte (Mars)" είναι ένα κλασσικό δημιούργημα τους που μας θυμίζει το λατρεμένο "Zanzibar" με τη μελωδικότητα και τα ανεβοκατεβάσματα στο ρυθμό. Στην ίδια φιλοσοφία κινείται και το "Lilim" ενώ το "Espírita" κρύβει μέσα σε ένα 7λεπτο όλες τις εκφάνσεις της ορχηστρικής post-rock.

Για τους Toundra, δεν μπορώ να έχω και την πιο αντικειμενική των απόψεων μιας και μου αρέσουν πάρα πολύ, αλλά σε αυτό το άλμπουμ πλέον ωριμάζουν και μιλούν σε μια μουσική γλώσσα πανέμορφη, πνευματώδη και γεμάτη συναίσθημα. Βάζουν σοβαρή υποψηφιότητα για ένα από τα καλύτερα post- rock/ metal άλμπουμς της χρονιάς και πλέον τους περιμένουμε να τους απολαύσουμε κάποτε και ζωντανά στη χώρα μας...

tracklist:

01. Ara Caeli
02. Cielo Negro (Black Sky)
03. Requiem
04. Marte (Mars)
05. Lilim
06. Espírita


Δεν υπάρχουν σχόλια: