Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

John Maus - "We Must Become The Pitiless Censors Of Ourselves" [2011]

Ο John Maus είναι ένας Αμερικανός συνθέτης γεννημένος στο Austin της Minnesota που πρωτοέκανε αίσθηση στη μουσική σκηνή με τη συνεργασία του με τη Ariel Pink δέκα χρόνια πριν. Από τότε ο Maus εξέλιξε τη μουσική του σε πιο new wave μονοπάτια σε συνδυασμό με τη βαθιά επιβλητική φωνή του που μοιάζει με ένα μίγμα Ian Curtis και Peter Murphy.

Από το ξεκίνημα του, υπήρξε ενας καλλιτέχνης εντυπωσιασμένος από τις παραμέτρους, τα παράδοξα και τις προοπτικές της pop. Αυτό που μπορεί να πει κάποιος παρακολουθώντας τη solo καριέρα του ή και τις "ηρωικές" live εμφανίσεις του είναι ότι είναι μάλλον ένας περιθωριακός καλλιτέχνης και φτιάχνει γενικά μουσικές που προκαλούν και ερεθίζουν τη σκέψη.


Το "We Must Become the Pitiless Censors of Ourselves" είναι η πιο ζωντανή και περίτρανη απόδειξη των προθέσεων του Maus. Τα φωνητικά παραμένουν σε gothic τέμπο και με αρκετή echo, μπερδεύοντας τον ακροατή ανάμεσα στο τι λέει και τι εκφράζει. Σε κάποια από τα τραγούδια, όπως στο "Cop Killer", αυτό φαίνεται κάπως απόμακρο και παράξενα φαιδρό την ίδια στιγμή. Μετά, βέβαια, ακολουθεί το "Matter of Fact", ένα τραγούδι κοφτό και με το προκλητικό ρεφρέν "Pussy is not a matter of fact." Στο "Keep Pushing On", οι μοναστικός τρόπος που τραγουδά είναι προφανής ενώ στο "Quantum Leap" ο ήχος του μπάσου και η στομφώδης φωνή του θυμίζει Joy Division σε ένα πραγματικά "αστείο" βαθμό. Ηχητικά, ο Maus δουλεύει πάνω σε ένα μίνιμαλ και πρωτόγονο στυλ: αναχρονιστικά drum machines και ένα πραγματικό οπλοστάσιο από συνθεσάιζερς των 80s υποβαθμίζει τους στίχους του αν και αρχικά ακούγονται υπερβολικοί. Αυτό που κάνει το "We Must Become" το καλύτερο άλμπουμ του είναι ότι μπορεί και επικοινωνεί πολύ εύκολα μέσω της προφανούς μελωδίας του.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο Maus στις live εμφανίσεις του όπου και πραγματικά εκθέτει τον εαυτό του, ουρλιάζει, τρέχει πάνω- κάτω και τραβάει τα μαλλιά του και φτύνει και ιδρώνει και σφίγγεται μέχρι να μοιάζει έτοιμος να εκραγεί. Το θετικό για τον ίδιο είναι ότι πλέον έχει ένα πλήρες σετ τραγουδιών των οποίων η δομή είναι τόσο εξελιγμένη και καθηλωτική ώστε να μπορεί να υποστηρίξει πλέον τα shows του.


01. Streetlight

02. Quantum Leap
03. … And The Rain
04. Hey Moon
05. Keep Pushing On
06. The Crucifix
07. Head for the Country
08. Cop Killer
09. Matter of Fact
10. We Can Break Through
11. Believer

http://www.myspace.com/johnmaus




Δεν υπάρχουν σχόλια: