Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Explosions In the Sky - "Take Care, Take Care, Take Care" [2011]

Οι Explosions in the Sky είναι μία αμερικάνικη post- rock μπάντα από το Texas και έχει αναγνωριστεί μέχρι στιγμής στην post-rock σκηνή κυρίως για τις εκλεπτισμένες κιθάρες και τα σχεδόν αφηγηματικά ορχηστρικά κομμάτια της όπως και τις γεμάτες συναίθημα live εμφανίσεις τους.

Το αν θα "λιωσεις" ή όχι το "Take Care" εξαρτάται σημαντικά από τη διάθεση σου για εναλλασσόμενα δυνατή/ αργή ορχηστρική post-rock. Στο σύνολο του το άλμπουμ κατευθύνεται από το drummer Chris Hrasky. Στο αρχικό "Last Known Surroundings" ο ήχος μοιάζει περίεργος και ακούγεται σαν η αισιόδοξη αφετηρία ενός ταξιδιού ενώ στο "Human Qualities" που ακολουθεί όλα μοιάζουν εύθραυστα αρχικά αλλά εξελίσσονται δυναμικά ειδικά στο τελευταίο ενάμισι λεπτό του track. Ακόμα και οι κιθάρες μοιάζουν να μην εκτροχιάζονται αλλά να βγάζουν όλη τη δυναμική τους πάντα με το Hrasky να είναι αυτός που τις κατευθύνει τελικά. Στο "Trembling Hands" το drum kit του μοιάζει το βασικό όργανο σα να αποβάλλει από μέσα του τον Keith Moon των Who και να βλέπει τις κιθάρες σαν ένα τείχος που πρέπει να διαπεράσει. Στο προτελευταίο "Be Comfortable, Creature" ο ήχος είναι τόσο ευέλικτος και τρυφερός που θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα ερωτικό ορχηστρικό τραγούδι ενώ το άλμπουμ κλείνει με το δεκάλεπτο "Let Me Back In" που θυμίζει κάποια από τις απλές συνθέσεις των Dead Can Dance, με ένα καταθλιπτικό και σκοτεινό ξεκίνημα αλλά με στιγμές έκρηξης που του του δίνουν μία ελκυστική και καθηλωτική εικόνα.

Θα μπορούσε κάποιος να προφασιστεί ότι η μουσική στο άλμπουμ είναι αναμενόμενη και όχι κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουμε ακούσει την τελευταία δεκαετία στο χώρο του post-rock και δε θα είχε και άδικο. Απλά, η αλήθεια είναι ότι οι Explosions in the Sky είναι πραγματικά πολύ καλοί σε αυτό που κάνουν και παρά τις εξάρσεις και τις υφέσεις που κάνουν, υπάρχει ξεκάθαρα μία δύναμη κάθαρσης στη μουσική τους. Η αίσθηση παραμένει διφορούμενη και η μουσική τους μπορεί να σε συντροφεύει σε κάθε χαρούμενη αλλά και δύσκολη στιγμή που βιώνεις.


1. "Last Known Surroundings" 8:22
2. "Human Qualities" 8:10
3. "Trembling Hands" 3:31
4. "Be Comfortable, Creature" 8:48
5. "Postcard from 1952" 7:07
6. "Let Me Back In" 10:07

http://www.myspace.com/explosionsinthesky

http://www.explosionsinthesky.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: