Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Liars: “WIXIW” (2012)



Οι Liars εμφανίστηκαν στο μουσικό προσκήνιο στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας προκαλώντας πραγματική αίσθηση με το ιδιόμορφο ιδίωμά τους, οπόταν και οι συνθέσεις αγγίζανε τα όρια του φαινομενικά άρρυθμου και ο ήχος τους ήταν δύσκολο να ταυτοποιηθεί επακριβώς με οτιδήποτε άλλο είχε ακουστεί ως τότε στην ανεξάρτητη κιθαριστική σκηνή. Το ντεμπούτο τους λοιπόν, «They threw us all in a trench and stuck a monument on top», με τους απίθανους τίτλους των κομματιών – «Grown men don’t fall in the river, just like that», «The garden was growded and out side»… - τους καθιέρωσε αμέσως ως μια νεωτεριστική μπάντα έτοιμη να ανοίξει καινούργιους ορίζοντες στην προαναφερθείσα σκηνή.

Η συνέχεια αποδείχτηκε εξίσου συναρπαστική και χαώδης, με αποκορύφωμα τον δίσκο «Drums not dead» όπου ο τίτλος από μόνος του καταδεικνύει πολλά πράγματα και τραγούδια σαν τα «Lets not wrestle Mt. Heart attack» και «It fit when I was a kid» απλώς αποδεικνύουν γιατί οι Liars εκείνη την περίοδο ήταν μια από τις καλύτερες μπάντες στον πλανήτη. Στους επόμενους δύο δίσκους τους άρχισε να αναδύεται μια τάση ηρεμίας στις συνθέσεις τους και να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στις ατμόσφαιρες, στοιχεία που προσδιορίζουν τελικά ολοκληρωτικά τη φετινή κυκλοφορία του «WIXIW».

Η ολική αυτή μεταστροφή ίσως δυσανασχετήσει μερίδα των ακροατών τους, αλλά λίγο ως πολύ κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο. Στις δέκα συνθέσεις είναι ξεκάθαρο ότι οι Liars επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια συμπαγή ατμόσφαιρα με τις ηχητικές τοποθετήσεις των οργάνων να είναι αποκλειστικά προσανατολισμένες προς αυτή τη κατεύθυνση. Η αλήθεια είναι ότι αρκεί να ακούσει κανείς το εναρκτήριο «The exact colour of doubt» για να καταλάβει επακριβώς τι θα ακολουθήσει. Η ένταση δεν ανεβαίνει σε κανένα σημείο, ο Andrew ερμηνεύει με τον γνωστό νωχελικό του τρόπο και συμμορφώνεται απόλυτα με τις νέες συνθήκες, τα ηχητικά ηλεκτρονικά τερτίπια δίνουν και παίρνουν, τα πετάλια διαδραματίζουν πιο σημαντικό ρόλο πλέον από την ίδια την κιθάρα και τελικά ο δίσκος μάλλον προσφέρεται για εκλεκτικές ακροάσεις.



Πηγή:http://www.maxitisartas.gr/


Tracklist
01. The Exact Colour Of Doubt
02. Octagon
03. No.1 Against The Rush
04. A Ring On Every Finger
05. Ill Valley Prodigies
06. WIXIW
07. His And Mine Sensations
08. Flood To Flood
09. Who Is The Hunter
10. Brats
11. Annual Moon Words


Δεν υπάρχουν σχόλια: