Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

65daysofstatic – "Wild Light" (2013)


Έχει περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που προσωπικά έγραψα κριτική για κάποιο post-rock άλμπουμ οπότε δε θα μπορούσε να παρουσιαστεί καλύτερη ευκαιρία από το νέο άλμπουμ των 65daysofstatic.

Το ‘Wild Light’ είναι το έκτο άλμπουμ της post-rock μπάντας από το Sheffield και έρχεται να ακολουθήσει το σε στυλ soundtrack ‘Silent Running’ του 2011. Είναι το ίδιο πειραματικό και “δύσκολο”, αλλά πιο επιδραστικό και κινηματογραφικό ταυτόχρονα. Οι 65daysofstatic αποδεικνύουν για μια φορά ακόμη ότι είναι μια μουσικά “ανήσυχη” μπάντα που ανακαλύπτει συνέχεια νέες διαστάσεις στον ήχο της χωρίς να μένει προσκολλημένη σε ένα μουσικό είδος, διευρύνοντας το κοινό τους και πέρα από τα στενά όρια του ορχηστρικού post- rock.
Η δυσδιάκριτη φωνή που ανοίγει το εναρκτήριο “Heat Death Infinity Splitter” θυμίζει το ξεκίνημα στο “The Fall of Math” με τη διαφορά ότι ακούγεται πιο αισιόδοξο με τις χαρακτηριστικές εκρήξεις να το κλείνουν ιδανικά. Το “Prisms” είναι δομημένο πάνω σε βαριά synths και μυστηριώδη breakbeats φέρνοντας πίσω την electronica που κάπου έχασαν στο “We Were Exploding Anyway” και το “The Undertow” το ακολουθεί ιδανικά με μια στοιχειωμένη και απόμακρη μελωδία με πιάνο και σκοτεινές κιθάρες. Το “Blackspots” παίρνει τη διεξοδική δομή του “Crash Tactics” και την επεκτείνει σε ένα οκτάλεπτο κρεσέντο γεμάτο ένταση και με ένα παραμορφωμένο synthesizer να εναλλάσσεται με “στριγγλίζουσες” κιθάρες.
Το “Sleepwalk City” είναι ίσως η πιο συμβατική post-rock σύνθεση του άλμπουμ με το “Taipei” να το ακολουθεί έχοντας μια ονειρική ενορχήστρωση ειδικά στο πιάνο. Στο συγκεκριμένο κομμάτι, η μπάντα δείχνει μια έντονη τάση πειραματισμού με πιο ήπιες μουσικές δομές αλλά με ιδιαίτερη μουσική βαρύτητα που σε ανεβάζει στα ουράνια ακούγοντάς το. Πραγματικό αριστούργημα το “Unmake The Wild Light” με μια αρμονική συνύπαρξη μπάσου, τρεμούμενων κιθάρων και δυναμικού πιάνο. Στο τελευταίο “Safe Passage” αποκαλύπτουν πως θα είναι η νέα εποχή των 65daysofstatic με το “Radio Protector” της επόμενης γενιάς που αποδεικνύει ότι είναι μάλλον το πιο ζωντανό κύτταρο της συγκεκριμένης μουσική σκηνής.

Αναμφίβολα, οι 65daysofstatic αν και μετά από 5 LPs, αναρίθμητα Eps και πάνω από μια δεκαετία σαν μπάντα διατηρούν την ίδια σπίθα και όρεξη να μας παρουσιάζουν κάθε φορά και κάτι καινούργιο στον ήχο τους. Το “Wild Light” είναι ένα άλμπουμ που θέλει χρόνο και επαναλαμβανόμενες ακροάσεις για να μπορέσει να αντιληφθεί κάποιος τα πολλαπλά μουσικά του επίπεδα- η μουσική γίνεται και πάλι τέχνη και αυτό φαίνεται ότι το ξέρουν πολύ καλά οι 65daysofstatic.

Tracklist:

1. Heat Death Infinity Splitter
2. Prisms
3. The Undertow
4. Blackspots
5. Sleepwalk City
6. Taipei
7. Unmake The Wild Light
8. Safe Passage

Official site:

Δεν υπάρχουν σχόλια: