Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Oι καλύτερες γυναικείες φωνές από το χώρο της ανεξάρτητης σκηνής των 80s



O Τhomas Priest σας παρουσιάζει τις αγαπημένες του γυναικείες φωνές από το χώρο της ανεξάρτητης σκηνής των 80s που συνεχίζουν να ευχαριστούν τα μουσικά μας "ώτα" μέχρι και τις μέρες μας....

1. Beth Gibbons (Portishead)

Γεννημένη στις 4 Ιανουαρίου του 1965 στο Exeter, Devon της Μεγάλης Βρεταννίας και μεγαλωμένη σε φάρμα, αποφάσισε να φύγει στο Bristol για να εκπληρώσει τα όνειρα της και εκεί συνάντησε τον Geoff Barrow. Ο σχηματισμός ίσως της κορυφαίας μπάντας της σκηνής του Bristol, των Portishead, ήταν πλέον γεγονός.
Από το 1994 μέχρι και σήμερα έχουμε απολαύσει τις contralto ερμηνείες της στις τρείς όλες και όλες (αλλά απίστευτα προσεγμένες...) δισκογραφικές δουλειές της μπάντας μαζί και με το σόλο άλμπουμ της "Out of Season".


2. Siouxsie Sioux

Γεννημένη στις 27 Μαϊου του 1957 στο Λονδίνο και με κανονικό όνομα Susan Janet Ballion υπήρξε από τα 17 της (μαζί με το Severin- μετέπειτα μπασίστα των Siouxsie and the Banshees) μέλος των "Bromley Contingent"- μιας ομάδας εκκεντρικών εφήβων που ακολουθούσαν πιστά τους Sex Pistols. Από τις πρώτες της τηλεοπτικές εμφανίσεις ήταν αυτή μαζί με τους Sex Pistols στο επεισοδιακό show του Bill Grundy το Δεκέμβριο του 1976 που επέτρεψε τον τύπο να δώσει την επόμενη μέρα τίτλους όπως "Siouxsie's A Punk Shocker". 
Ηγέτιδα των θρυλικών Siouxsie and the Banshees (11 LPs την περίοδο 1976–1996) αλλά και μετέπειτα των The Creatures (4 LPs την περίοδο 1981–2005) αλλά και με εξαιρετικές συνεργασίες με τους Morrissey και John Cale, στα μέσα των 2000s, ξεκίνησε πλέον σόλο καριέρα με το MantaRay το 2007.


3. PJ Harvey

Η Polly Jean Harvey γεννήθηκε στις 9 Οκτωβρίου του 1969 στο Yeovil της Μεγάλης Βρεταννίας και ξεκίνησε την καριέρα της το 1988 με την τοπική μπάντα Automatic Dlamini σαν τραγουδίστρια και σαξοφωνίστρια (!!!). Το 1991, σχημάτισε ένα τρίο και ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα με τα Dry (1992) και Rid of Me (1993) για να ακολουθήσει στη συνέχεια σόλο καριέρα με 6 studio άλμπουμς και συνεργασίες με John Parish, Rob Ellis, Mick Harvey και Eric Drew Feldman.
Είναι η μοναδική καλλιτέχνις που έχει τιμηθεί με το βραβείο Mercury δύο φορές - το Rolling Stone τη βράβευσε ως την καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη τραγουδίστρια και συνθέτη του 1992 και καλλιτέχνη της χρονιάς το 1995 ενώ τα Rid of Me, To Bring You My Love (1995) και Stories from the City, Stories from the Sea μπήκαν στη λίστα με τα 500 καλύτερα albums όλων των εποχών.




4. Florence Welch

Η Florence Leontine Mary Welch γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου 1986 στο Camberwell του Λονδίνου και ξεκίνησε την μπάντα με το αστείο όνομα "Florence Robot/Isa Machine". Το 2007, η Welch ηχογράφησε με μία μπάντα ονόματι Ashok για να ακολουθήσουν το εκπληκτικό "Lungs" τον Ιούνιο του 2009 και φτάνει στο Νο1 της Αγγλίας πουλώντας πάνω από 100,000 αντίτυπα μόνο στο νησί και το όχι αντίστοιχα επιτυχημένο "Ceremonials" τον Οκτώβριο του 2011.
Η Florence έχει μία contralto φωνητική γκάμα και έχει κατά καιρούς συγκριθεί με τις Kate Bush,Siouxsie Sioux, PJ Harvey και Bjork, χωρίς όμως να μοιάζει πραγματικά σε καμία από αυτές έχοντας έντονες soul και jazz αποχρώσεις στην φωνή της.



5. Elizabeth Fraser

Η Elizabeth Davidson Fraser (γεννημένη στις 29 Αυγούστου 1963 στο Grangemouth της Σκωτίας) είναι ευρύτερα γνωστή ως Liz Fraser και ήταν οι τραγουδίστρια στους θρυλλικούς Cocteau Twins με συμμετοχές όμως και με τους This Mortal Coil, Massive Attack, Peter Gabriel και Yann Tiersen. To 2007, είχε ανακοινώσει ότι θα κυκλοφορήσει ένα solo άλμπουμ που τελικά δυστυχώς δεν κυκλοφόρησε ποτέ.
Η Fraser έχει μια φωνητική γκάμα soprano που χαρακτηρίζεται για την αρτιότητα και τη φυσικότητα της. Κάποιοι δε δίστασαν βέβαια να την ονομάσουν ακόμη και "φωνή του θεού".




6. Lisa Gerrard (Dead Can Dance)

Η Lisa Gerrard (γεννημένη στι 12 Απριλίου του 1961 στη Μελβούρνη) είναι το alter ego του Brendan Perry στους εξαιρετικούς Dead Can Dance. Πέρα από τους Dead Can Dance και τη σόλο καριέρα της, έχει έντονη δραστηριότητα και σα συνθέτης μουσικών για ταινίες (το 2000 βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα για τη μουσική της στο Gladiator σε συνεργασία με το Hans Zimmer) αλλά και σα μουσικός με ειδικότητα εκτός των άλλων στο κινέζικο yangqin.
Η φωνή της Gerrard καλύπτει όλη την γκάμα του contralto αλλά μπορεί να επεκταθεί και σε mezzo-soprano και είναι πλούσια, σκοτεινή, ατμοσφαιρική και μακάβρια.




7. Bjork

Η Björk Guðmundsdóttir (γεννημένη στις 21 Νοεμβρίου 1965 στο Reykjavík), γνωστότερη και ως Björk, είναι μία διάσημη τραγουδίστρια και συνθέτης. Η μουσική της είναι πολυσύνθετη και έχει τύχει αναγνώρισης από όλα τα μουσικά κοινά.
Ξεκίνησε με τη συνεργασία της με τους Sugarcubes και την παγκόσμια αναγνώριση κυρίως λόγω του "Hit" (μιας και συνυπήρχαν στην ίδια δισκογραφική) αλλά πιο πριν η Björk είχε συμμετάσχει σε μία συλλογή jazz με τους Ισλανδούς Trio Guðmundar Ingólfssonar όπως και στο "Qmart" & "Ooops" των 808 State. Ακολούθησε η εξαιρετική solo καριέρα της στην One Little Indian, κάτι που αποδεικνύεται από τα πάνω από 15 εκατομμύρια αντίτυπα που έχει πουλήσει από το 2003 μέχρι και σήμερα.
Η θαυματουργή Ισλανδή με την ιδιαίτερη φωνή έχει κερδίσει 4 BRIT Awards, 3 UK Music Video Awards ενώ έχει κερδίσει ως ηθοποιός το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στο Φεστιβάλ των Καννών για την ερμηνεία της στο "Dancer in the Dark" του Lars von Trier.




8. Kristen Hersh (Throwing Muses)

Η Kristin Hersh (γεννημένη στις 7 Αυγούστου του 1966 στην Atlanta) έγινε ευρύτερα γνωστή σαν τραγουδίστρια και κιθαρίστρια στους Throwing Muses αλλά και στους hardcore punk trio 50 Foot Wave. Από τα 9 της έμαθε κιθάρα και στην εφηβεία ακόμη μαζί με την παιδική της φίλη Tanya Donelly και άλλους συμμαθητές σχημάτισε τους Throwing Muses.
Το 1986 κιόλας είχαν υπογράψει στην ιστορική 4AD και ακολούθησε μια μεγάλη πορεία που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα ταυτόχρονα με τη σόλο καριέρα της που ξεκίνησε το 1991. Η φωνή της έχει μια μελωδικότητα αλλά και μια αγριάδα που ταιριάζει στο μουσικό στυλ των συνθέσεων της.




9. Karen O (Yeah Yeah Yeahs)

H Karen Lee Orzolek όπως είναι το πλήρες της όνομα, γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1978 στη Βόρεια Κορέα από Πολωνό πατέρα και Βορειοκορεάτισσα μητέρα και είναι η τραγουδίστρια των Νεοϋορκέζων Yeah Yeah Yeahs. Μεγάλωσε πάντως στο New Jersey όπου και σχημάτισε τους Yeah Yeah Yeahs το 2000 ενώ συμμετείχε και στους Native Korean Rock και τους Swans.
Εντυπωσιάζει με τις ιδιαίτερες ενδυματολογικές της προτιμήσεις στις ζωντανές τις εμφανίσεις ενώ έχει και έντονη συνθετική δραστηριότητα σε soundtracks 
εναλλακτικών κυρίως ταινιών. Η φωνή της ξεχωρίζει για την αγριάδα και την ωμότητα της που συνδυάζονται τέλεια με τη μουσική που συνθέτει.




10. Zola Jesus

Zola Jesus είναι το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της 23χρονης αμερικανορωσσίδας Nika Roza Danilova, γεννημένης στο Phoenix στις 11 Απριλίου του 1989. Έχοντας ήδη κυκλοφορήσει τρία EPs και δύο άλμπουμς, έχει καταφέρει να συνδυάζει industrial, κλασσικούς, ηλεκτρονικούς και goth ήχους, με αποτέλεσμα να έχει τραβήξει την προσοχή του μουσικού κοινού.
Η φωνή της είναι ένα κράμα Siouxsie, Patti Smith, Stevie Nicks και Lisa Gerrard ενώ σε κάποιες στιγμές μπορείς και να την μπερδέψεις με την Florence Welch. 


11. Sian Evans (Kosheen)

Η Sian Evans γεννήθηκε στην Ουαλλία στις 9 Οκτωβρίου 1971 και είναι η τραγουδίστρια των Kosheen. H Sian είχε προσκληθεί να ερμηνεύσει τραγούδια των
Markee Substance και Darren Decoder το 1998 και κάπως έτσι σχηματίστηκαν οι Kosheen. Η αποθέωση που γνώρισαν με το "Hide U" στο ντεμπούτο άλμπουμ "Resist" τους έκανε ευρύτερα γνωστούς και την φωνή της Sian αντικείμενο θαυμασμού από τους απανταχού μουσικόφιλους.
Η φωνή της Sian σε κάνει να νομίζεις ότι πρόκειται για νέγρα τραγουδίστρια αν και δεν είναι ούτε καν μιγάς σαν τη μεγάλη συμπατριώτισσα της Shirley Bassey.




12. Katie Stelmanis (Austra)

H Katie Austra Stelmanis (γεννημένη το 1985) είναι μία Λετονο- Καναδή μουσικός από το Toronto που κάνει τόσο σόλο καριέρα όσο και με την μπάντα της, τους Austra. Εντυπωσίασε το μουσικό κοινό με το ντεμπούτο άλμπουμ της "Feel it Break" το 2011 με ένα τέλειο μίγμα electro-synth pop μουσικής, μελαγχολικής ερμηνείας και μυστηριώδους ατμόσφαιρας.
Η φωνή της πλησιάζει στο ύφος της Florence αλλά και σε Kate Bush, Bjork, Zola Jesus, Bat For Lashes.




13. Beth Ditto (Gossip)

To κανονικό όνομα της Beth Ditto είναι Mary Beth Patterson, γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου του 1981 στο Searcy του Arkansas και είναι η ηγέτιδα των Gossip. Στα 13 της εγκατέλειψε τη μητέρα της για να πάει να μείνει σε μία θεία της ενώ ποτέ δεν έκρυψε τις ομοφυλοφιλικές τις προτιμήσεις. Η φωνή της έχει μια απίστευτη δυναμική και έντονα punk- rock στοιχεία.
Η Ditto είναι γνωστή και για τις ιδιαίτερες εμφανίσεις της επί σκηνής και χαρακτηρίζει τον εαυτό της punk. Αν και η σωματική της διάπλαση δεν την ευννοεί, από το 2009 έχει κάνει εμφανίσεις στην πασαρέλα αλλά έχει και τη δική της κολλεξιόν ρούχων να κυκλοφορεί ήδη στη Μεγάλη Βρεταννία.





14. Shirley Manson (Garbage)

Η Shirley Ann Manson (γεννημένη στις 26 Αυγούστου 1966 στο Εδιμβούργο) είναι τραγουδίστρια και ηθοποιός, γνωστή κυρίως σαν τραγουδίστρια των Garbage. Ξεκίνησε στην εφηβεία με φωνητικά στους Σκωτσέζους Goodbye Mr. Mackenzie αλλά εξελίχτηκε σα βασική αλλά επιχείρησε ακόμη και σόλο καριέρα με το ψευδώνυμο Angelfish. Αμέσως μετά την κάλεσαν οι Garbage για φωνητικά σε κάποια από τα τραγούδια τους αλλά τελικά η ίδια συνέγραψε σχεδόν όλα τα τραγούδια του εκπληκτικού ντεμπούτο άλμπουμ τους.
Το 2006, η Manson ξεκίνησε να γράφει και να ηχογραφεί για το σόλο άλμπουμ της μετά την παύση των Garbage ενώ το 2008 ανοίγει η καριέρα της ως ηθοποιός με τη συμμετοχή της στο Terminator. Το 2010, επέστρεψε και πάλι για να γράψει τραγούδια για το πέμπτο άλμπουμ των Garbage. Ιδιαίτερα εμφανίσιμη και ως γυναίκα έχει ψηφιστεί στο Νο 60 στην ψηφοφορία του VH1s για τις 100 πιο sexy καλλιτέχνιδες.




15. Laetitia Sadier (Stereolab)

H Laetitia Sadier (γεννημένη στις 6 Μαίου 1968, γνωστή και ως Seaya Sadier) είναι η Γαλλίδα τραγουδίστρια των Stereolab αλλά και των Monade και McCarthy ενώ από το 2010 ακολουθεί και solo καριέρα. Μετά από μία συνάντησή της με τον Tim Gane (κιθαρίστα των McCarthy) σε μία συναυλία του στο Παρίσι, αποφάσισε να τον ακολουθήσει στο Λονδίνο και να κάνει φωνητικά στο δεύτερο και τρίτο άλμπουμ τους. Το 1990 όταν και διαλύθηκαν, αποφάσισαν να σχηματίσουν τους Stereolab, μια μπάντα που στιγμάτισε την ηλεκτρονική indie- pop των 90s.
H φωνή της έχει την αισθητική και την κουλτούρα της γαλλικής ερμηνείας και αυτό έδεσε απόλυτα με τις όμορφες μελωδίες των Stereolab αλλά και σε όποιες συνεργασίες έκανε κατά καιρούς.



16. Skin (Deborah Dyer- Skunk Anansie)

Η Deborah Anne Dyer, πιο γνωστή και ως Skin (γεννημένη στις 3 Αυγούστου 1967 στο Brixton) είναι τραγουδίστρια αλλά παράλληλα και μοντέλο. Από το 1994 είναι η τραγουδίστρια των Βρεταννών Skunk Anansie ενώ από το 2003 ακολουθεί παράλληλα και solo καριέρα.
Με τη χαρακτηριστική εμφάνιση με το ξυρισμένο κεφάλι αλλά και με μία φοβερά μελωδική και δυναμική rock φωνή έχει καταφέρει να είναι απόλυτα αναγνωρίσιμη από την πρώτη νότα κάθε τραγουδιού που ερμηνεύει.




Δεν υπάρχουν σχόλια: