Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Cats on Fire – 'All Blackshirts to Me' (2012)

Οι Cats on fire σχηματίστηκαν στη Vaasa της Φινλανδίας στα τέλη του 2001. Η τωρινή τους σύνθεση είναι: Mattias Bjorkas (φωνητικά, ακουστική κιθάρα), Ville Hopponen (ηλεκτρική κιθάρα, φωνητικά), Kenneth Hoglund (μπάσο), Iiris Viljanen (πλήκτρα, φωνητικά) καιYrjo Ylijoki (drums). Από πολλούς κριτικούς, οι Cats on Fire θεωρούνται άξιοι συνεχιστές των Smiths, the Wedding Present και των Orchids χάρις κυρίως στα πανέμορφα pop τραγούδια τους με μία μελαγχολική και ονειρική διάθεση, δυνατούς στίχους και πανέμορφα φωνητικά.

Το 2003 κυκλοφόρησαν το single "Solid Work" και το 2004 ακολούθησε το "Happiness Is Chemistry" με το πρώτο EP τους "Draw In The Reins" να ακολουθεί από τη Σουηδική Fraction discs. Το 2007 από τη Γερμανική Marsh Marigold βγήκε το ντεμπούτο άλμπουμ τους "The Province Complains" και το δεύτερο άλμπουμ τους δύο χρόνια μετά με τον τίτλο "Our Temperance Movement".

Το "All Blackshirts to Me" είναι το τρίτο προσωπικό τους άλμπουμ και μάλλον και το πιο ολοκληρωμένο τους. Μπαίνει ιδανικά με το “Our Old Centre Back” ξεκινώντας μία σχέση αγάπης κάνοντας συγκρίσεις μεταξύ ποδοσφαίρου και καλλιτεχνικής ζωής. Ακολουθεί το “My Sense of Pride,” που πλησιάζει περισσότερο τις προηγούμενες δουλειές τους αλλά με τον Bjorkas να ακούγεται πάλι κάπως απελπισμένος. Το "Different Light" έρχεται να φωτίσει το άλμπουμ με μία ποπ ανεπανάληπτη ποπ αισθητική ενώ το ”There Goes the Alarm” είναι ένα ακόμη τετράλεπτο τραγούδι, που αν και επαναλαμβάνει ξανά και ξανά τους ίδιους στίχους, σε καθηλώνει με τον τρόπο που το έχει συνθέσει η μπάντα και με την αφοπλιστική τρυφερότητα του. Την ίδια στιγμή, τραγούδια όπως το “A Few Empty Waves” μπορούν να σε κάνουν να αποδράσεις, ανεξάρτητα από το ποιο σημείο του τραγουδιού απομονώνεις να επικεντρωθείς. Το τραγούδι ανοίγει με την ακουστική κιθάρα του Bjorkas, αλλά σιγά σιγά μεταλλάσσεται σε κάτι φανταστικό με τους υπόλοιπους Cats on Fire να συμμετέχουν στα drums και στις ηλεκτρικές κιθάρες.

Πιθανότατα, η επιτυχία του "All Blackshirts to Me" κρύβεται στη στην αλληλουχία των τραγουδιών. Από το ιδιαίτερα στομφώδες “After the Fact,” που δυναμώνει την ταχύτητα του άλμπουμ μέχρι το πιο αργό “1914 and Beyond,” με τη συνοδεία απλά ενός πιάνου. Ανεξάρτητα σε πιο σημείο του άλμπουμ πέσει το αυτί σου, αρκούν μόνο λίγα λεπτά για να σε ταξιδέψουν διατηρώντας πάντα την πληρότητα του αισθήματος που βγάζει συνολικά η μπάντα.

Πάντα, προσωπικά είχα μία αδυναμία στις ποπ μπάντες από τη Σκανδιναβία και κυρίως στην αγνή ποπ που συνθέτουν και σίγουρα οι Cats On Fire δε με διέψευσαν επ' ουδενί. Το άλμπουμ, αν και αρχή της χρονιάς ακόμη, θέτει από τώρα σοβαρή υποψηφιότητα να έχει υψηλή θέση στα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς στο είδος του και όχι μόνο.

01 – Our Old Centre Back
02 – My Sense of Pride
03 – A Different Light
04 – There Goes the Alarm
05 – After the Fact
06 – The Sea Within You
07 – 1914 and Beyond
08 – Well Well What Do You Know
09 – Smash It to Pieces
10 – It’s Clear Your Former Lover
11 – A Few Empty Waves
12 – Finnish Lace


http://www.myspace.com/catsonfiremusic

1 σχόλιο:

Raggedy Man είπε...

Κα-τα-πλη-κτι-κός δίσκος.