Τρίτη 10 Απριλίου 2012

I Like Trains - 'The Shallows' (2012)

Οι iLiKETRAiNS είναι μία post-rock μπάντα που σχηματίστηκε στο Leeds το 2003 και αποτελούνται από τους David Martin (φωνητικά, κιθάρα), Guy Bannister (κιθάρα, keyboards, φωνητικά), Alistair Bowis (μπάσο, φωνητικά) και Simon Fogal (drums). Έχουν θεωρηθεί από τους μουσικούς κριτικούς η επική απάντηση στους Sigur Ros, Godspeed You Black Emperor! και Explosions in the Sky.

Το 2006, κυκλοφόρησαν το πρώτο μίνι άλμπουμ τους από την Fierce Panda label και στις αρχές του 2007 το πρώτο τους EP "Progress Reform" για να ακολουθήσει στα τέλη του 2007 το πρώτο studio άλμπουμ τους "Εlegies To Lessons Learnt". Τον Οκτώβριο του 2010, κυκλοφόρησαν το δεύτερο studio άλμπουμ τους "He Who Saw The Deep" από την Cargo Records.

To "The Shallows" είναι το τρίτο LP τους και από πολλούς κριτικούς θεωρείται ίσως και η πιο ολοκληρωμένη δουλειά τους.
Τα εννιά tracks του άλμπουμ προσφέρουν μία αίσθηση μελαγχολίας εκφράζοντας τη σχέση αγάπη/μίσους των εγγράφων με την τεχνολογία. Από την άλλη, έχει ένα χαρακτηριστικό ήχο και ακούγεται απίστευτα γλυκό στα αυτιά σου.

Από το πρώτο τραγούδι, το "Beacons", συναντάς ένα κύμα έξυπνα παραγόμενης ωμότητας αλλά με σκοτεινά σημεία και φαντάζει το ιδανικό ξεκίνημα για το άλμπουμ. Το πρώτο single που κυκλοφόρησαν, "Mnemosyne", σου προσφέρει μία περισσότερο ευδιάθετη αίσθηση που σε καθηλώνει αλλά και σε υπνωτίζει ταυτόχρονα. Η λυρικότητα και η απελπισία της φωνής του David Martin αγγίζει κάθε τραγούδι του άλμπουμ με μόνη εξαίρεση το "Reykjavik" όπου και συναντάς κάποια ψήγματα ελπίδας και αισιοδοξίας. Το πιο σκοτεινό τραγούδι σίγουρα είναι το "The Hive", ιδιαίτερα όμορφο το “The Turning of the Bones” ενώ το άλμπουμ κλείνει με τα δύο πιο ήσυχα "We Used to Talk" και "In Tongues".

Μουσικά, το "The Shallows" έχει τις ρίζες του στην post-rock ταυτόχρονα με την πρώιμη electronica. Είναι αυθεντικό και γενικά προσφέρει μια δυναμική αφήγηση στην ερμηνεία των τραγουδιών με ένα ήχο δροσερό και χορευτικό σε κάποιες στιγμές. Η φωνή του Martin προσφέρει μια ελαφρά αίσθηση ζεστασιάς σε συνδυασμό πάντα με τους στίχους και τη γενική αισθητική των 80’s.

01. Beacons
02. Mnemosyne
03. The Shallows
04. Water / Sand
05. The Hive
06. The Turning of The Bones
07. Reykjavik
08. We Used to Talk
09. In Tongues

www.iliketrains.co.uk



Δεν υπάρχουν σχόλια: