Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Prinzhorn Dance School – "Clay Class" (2012)

Οι Prinzhorn Dance School είναι ένα διμελές συγκρότημα από το Brighton αποτελούνενο από τον Tobin Prinz και τη Suzi Horn και έχουν δανειστεί το όνομα τους από τον πρωτοπόρο της outsider-art Dr. Hanz Prinzhorn, έναν ψυχίατρο που στις αρχές του 20ου αιώνα συγκέντρωσε την εκτενέστερη συλλογή έργων τέχνης ψυχασθενών ατόμων. Το 2006 οι Prinz και Horn υπέγραψαν συμβόλαιο συνεργασίας με τη Νεουορκέζικη DFA Records με πρώτη κυκλοφορία ένα επτάιντσο single με τα "You Are The Space Invader" και "Eat, Sleep".

Σε γενικά πλαίσια, παράγουν με drum’ n’ bass βάση ένα ήχο ωμό, αφαιρετικό και απογυμνωμένο, έναν ήχο που δεν τους εντάσσει σε καμία κατηγορία. Είναι τελειομανείς μέχρι της τελευταίας λεπτομέρειας και προσεγγίζουν τη μουσική από μια σκοπιά που εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί από καλλιτεχνική έως υπεροπτική ή πολύ απλά σνομπ.

Οι Prinzhorn Dance School returns επιστρέφουν στις αρχές του 2012 με το νέο άλμπουμ τους με τίτλο "Clay Class" και πάλι από την DFA Records. Με το άλμπουμ αυτό, οι Prinzhorn επαναπροσδιορίζουν τη μουσική τους με τα περισσότερα από τα τραγούδια να στηρίζονται σε ένα λιτό μπάσο και drums φόρμουλες, θορυβωδεις κιθάρες και τους εκκεντρικούς στίχους του Tobin χωρις όμως να διχάζουν τελικά τους ακροατές τους.

Μουσικά, το "Clay Class" δεν μπορεί να μπερδέψει όλους αυτούς που τους αρέσει να ακούν ραδιόφωνο με παράσιτα. Το ντουέτο των Prinz και Horn ξεγυμνώνουν την indie rock και την πάνε πίσω στις post-punk ρίζες της με ένα τραχύ και σταθερό μπάσο, χαλαρά κρουστά και "βρώμικες" κιθάρες. Ακούγεται αργό και νωχελικό, αλλά και ενθουσιώδες, χωρίς να είναι εύκολο να το απολαύσεις με την πρώτη αλλά μετά από κάποιες ακροάσεις. Στο πρώτο άκουσμά του, αισθάνεσαι σα να ακούς ένα συνδυασμό Fall με anarcho-punk χροιά αλά The Ex αλλά και με φωνητικά που σου θυμίζουν Yeah Yeah Yeahs ή Sons and Daughters.
Φαινομενικά φαίνεται μικρό άλμπουμ σε διάρκεια, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση περιορισμένο σε έμπνευση και λυρικότητα και τελικά αυτό που πετυχαίνει είναι πραγματικά να τους κάνει να ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες μπάντες που αναβιώνουν το post-punk. Το "Clay Class" δε θα σε εντυπωσιάσει ή θα σε καθηλώσει- απλα μπορεί να σου γεμίσει καποιες ώρες ανίας, με την ένταση του να σε αφυπνήσει, είναι έξυπνο και για ένα συγκεκριμένο κοινό ο ιδιαίτερος ήχος του που μετουσιώνεται σε 3λεπτα post- punk τραγούδια με αρκετή pop αισθητική δεν μπορεί να το αφήσει σε καμία περίπτωση ασυγκίνητο.

Tracklist:

01 – Happy In Bits
02 – Usurper
03 – Seed, Crop, Harvest
04 – I Want You
05 – Your Fire Has Gone Out
06 – Crisis Team
07 – The Flora And Fauna Of Britain In Bloom
08 – Turn Up The Light
09 – Sing Orderly
10 – Right Night Kay West
11 – Shake The Jar

http://www.prinzhorn-dance-school.com/prinzhorn/


2 σχόλια:

POEt'S SOUND είπε...

Πολύ αξιόλογο συγκρότημα που όντως ξεχωρίζει από τις post-punk revival bands και πιστεύω ότι αξίζει κάποιος να ακούσει και τον πρώτο τους ομώνυμο δίσκο που αν όχι καλύτερος είναι εξίσου καλό με το "Clay Class"

deceiverius είπε...

πολύ ενδιαφέρον