Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Crippled Black Phoenix - "(Mankind) The Crafty Ape" [2012]

Οι Crippled Black Phoenix είναι μία ροκ μπάντα από τη Μεγάλη Βρεταννία με τη συνδρομή κατά καιρούς διαφόρων μουσικών από άλλες μπάντες (όπως οι Iron Monkey, Gonga, Mogwai, Electric Wizard και άλλες) και σχηματίστηκαν το 2004 από τον Justin Greaves και το Dominic Aitchison (τώρα όχι πια στην μπάντα). Παρά το κάπως ανορθόδοξο ξεκίνημά τους μιας και είχαν και παράλληλες δραστηριότητες τα μέλη τους, οι Crippled Black Phoenix παρέμειναν συγκεντρωμένοι γράφοντας συγκλονιστικές μελωδίες που ακροβατούν ανάμεσα στο progressive stoner, to freak-folk και το doom.

Το "(Mankind) The Crafty Ape" είναι το πέμπτο άλμπουμ τους και ανοίγει μία νέα εποχή στην ιστορία της μπάντας. Πραγματεύεται κυρίως τη διαφθορά του ανθρώπινου είδους και τη μη κατανομή δικαιοσύνης, αλλά με μία αισιόδοξη προσέγγιση ότι κάπου υπάρχει ένας αόρατος δεσμός ανάμεσα στους ανθρώπους με κοινές αντιλήψεις σε ολο τον κόσμο που κρατάει γερά τον κοινωνικό ιστό. Η μουσική του και τα θέματα παρουσιάζουν ένα φανταστικό και ιδεατό κόσμο μέσα και έξω από το νου χωρίς συμβιβασμούς.
Το άλμπουμ ολοκληρώνεται σε τρια κεφάλαια. Το πρώτο με τον τίτλο 'A Thread' μπαίνει με το επικό και αλά Pink Floyd "Nothing (We Are…)" με μία φωνή όπως στο "One of these days" σαν εισαγωγή στο υποτονικό και κάπως πένθιμο 'The Heart of Every Country' με φωνητικά που μοιάζουν επικίνδυνα με αυτά του Gilmour. Το 'Get Down and Live With It' είναι ευρηματικό και μελωδικό (για μένα ίσως το καλύτερο track του άλμπουμ...) και το 'A Letter Concerning Dogheads' ακούγεται σαν ένα κλειστοφοβικό grunge rock κομμάτι.
Στο Κεφάλαιο, με τον τίτλο 'The Trap', οι ρυθμοί γίνονται πιο έντονοι και πιο άμεσοι, ξεκινώντας με το 'Laying Traps' με ήχο που σου φέρνει στο νου Muse και ένα ανεπάντεχο και απροσδόκητο τέλος - τα 'Born in a Hurricane' και 'Release the Clowns' είναι τόσο διαφορετικά αλλά πολύ δυνατά ροκ τραγούδια από αυτά που περιμένεις να δεις να τα παίζουν ζωντανά (και εμείς ευτυχώς θα έχουμε αυτή την τύχη να τους δούμε στις 8 και 9 Μαρτίου στην χώρα μας).
Μετά από ένα μικρό ορχηστρικό στυλ mariachi μπαίνεις στο τρίτο και τελευταίο μέρος, 'The Blues of Man'. Και ενώ νομίζεις ότι εδώ θα έχεις μία μίξη των δύο προηγούμενων κεφαλαίων, γίνεται το αντίθετο- το τρίτο μέρος κινείται σε dirty blues και rock ballad μουσικά χωράφια. Και μόνο το τελευταίο 15λεπτο 'Faced With Complete Failure, Utter Defiance is the Only Response' το επιβεβαιώνει αυτό. Ένα επικό post-rock κομμάτι, με αυξομειώσεις στο τέμπο, που καταλήγει σε ένα εμπνευσμένο κρεσέντο αποτελεί το ιδανικό κλείσιμο σε ένα καταπληκτικό άλμπουμ.

Πρόκειται πραγματικά για ένα μουσικό αριστούργημα, επικό, ευέλικτο και όχι μουσικά μονοδιάστατο και έτσι μπορεί να ακουστεί από διαφορετικούς ακροατές. Ίσως μόνο το 2ο κεφάλαιο εχει κάποια κενά, αλλά στο τρίτο καλύπτονται και αυτά με τον καλύτερο τρόπο. Ένα άλμπουμ γεμάτο με σπουδαία τραγούδια, 15 τραγούδια σε ένα σπουδαίο progressive άλμπουμ...

CD 1:
Chapter I – A Thread
1. Nothing (We Are…)
2. The Heart Of Every Country
3. Get Down And Live With It
4. A Letter Concerning Dogheads
5. The Brain / Poznan
Chapter II – The Trap
6. Laying Traps
7. Born In A Hurricane
8. Release The Clowns
9. (What?)
CD 2:
Chapter III – The Blues Of Man
1. A Suggestion (Not A Very Nice One)
2. (Dig, Bury, Deny)
3. Operation Mincemeat
4. We Will Never Get Out This World Alive
5. Faced With Complete Failure, Utter Defiance Is The Only Response

http://www.crippledblackphoenix.co.uk/


http://www.myspace.com/crippledblackphoenix



Δεν υπάρχουν σχόλια: