Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Pop. 1280 - "The Horror"


Οι Pop. 1280 πήρανε το όνομά τους από την ομώνυμη σκοτεινή νουβέλα του Jim Thompson που εκδόθηκε την δεκαετία του ’60, η οποία απηχεί κατά πολύ και το πνεύμα της μουσικής τους. Σχηματίστηκαν το 2009 από τους Ivan Lip και Chris Bug και ένα χρόνο αργότερα παρουσιάσανε το ep «Grid», το οποίο περιέχει έξι κομμάτια, που λειτούργησαν ως προάγγελος του φετινού ντεμπούτου τους υπό τον τίτλο «The Horror».
Οι τίτλοι και μόνο δίνουν μια εικόνα για τις διαθέσεις τους. Το εναρκτήριο «Step into the grid» από την άλλη μάλλον στάθηκε αρκετό για να πειστούν όσοι το άκουσαν ότι οι Pop. 1280 διαθέτουν σπάνια μουσική στόφα. Η δισκογραφική εταιρία Sacred Bones τελευταία συνηθίζει να μην χάνει τέτοιες ευκαιρίες και άμεσα ενέταξε την μπάντα από το Μπρούκλιν στο δυναμικό της. Έπειτα από μια περιοδεία λοιπόν το 2010, οπόταν και ενσωματώθηκαν άλλα δύο μέλη, το συγκρότημα ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο και τον παρουσίασε πριν λίγες μέρες επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί με την πρότερη σύντομη δουλειά του.
Αντιπροσωπευτικότερος τίτλος από τον «The Horror» δεν θα μπορούσε να υπάρξει για να χαρακτηρίσει τις δέκα συνθέσεις. Η κινηματογραφική αίσθηση της αγωνίας και του τρόμου δημιουργούνται κυρίως από τους πειραγμένους ήχους στα όργανα και τα μπάσα φωνητικά. Από εκεί κι έπειτα η μουσική των Pop. 1280 βρίσκεται πολύ κοντά σε μινιμαλιστικές post punk αρχές αλλά όχι στην πρωτόλεια μορφή τους καθώς πέρα από τους ρυθμούς όλα τα υπόλοιπα στο δίσκο δομούνται με στιβαρό τρόπο.
Γενικώς για να επιτευχθεί το προσδοκώμενο αποτέλεσμα αποφεύγεται η μελωδικότητα και κύριο μέλημα είναι η δημιουργία μια θορυβώδης και ερεβώδης έντασης. Κορυφαίες στιγμές στο δίσκο τα «Hang ‘em high» και «Bodies in the dunes» που αποδίδουν άψογα την νιχιλιστή εικόνα της μπάντας, το ιδίωμα της οποίας βρίσκεται πολύ κοντά μ’ αυτό των Amen Dunes και των The Men, που υπογράφουν άλλωστε τις δουλειές τους στην ίδια εταιρία.

Tracklisting:

1. Burn the Worm
2. New Electronix
3. Nature Boy
4. Bodies in the Dunes
5. Cyclotron
6. Beg Like a Human
7. Dogboy
8. West World
9. Hang Em’ High
10. Crime Time



Πηγή: http://www.maxitisartas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: