Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Hanni El Khatib - 'Head In The Dirt' (2013)


Ο Hanni El Khatib είναι ένας μουσικός και συνθέτης με βάση το Los Angeles, μεγαλωμένος στο San Francisco από Παλαιστίνιους και Φιλιππινέζους μετανάστες. Επηρρεασμένος από τους πρωτοπόρους της rock και R&B, είναι ο τραγουδιστής, συνθέτης και μέχρι πρότινος και παραγωγός της δικής του μπάντας σε ένα μοναδικό μίγμα ‘50/’60s blues, soul, garage rock και doo whop. Το 2010 κυκλοφόρησε δύο singles στην Innovative Leisure για να ακολουθήσει το ντεμπούτο του άλμπουμ “Will The Guns Come Out” το Σεπτέμβριο του 2011.

Στο δεύτερο του δισκογραφικό εγχείρημα “Head In The Dirt”, ο Dan Auerbach των The Black Keys υπογράφει την παραγωγή (με την ηχογράφηση να ολοκληρώνεται σε λιγότερο από ένα μήνα!!!) και βοηθά το Khatib να κάνει το δικό του ξεπέταγμα στη σύγχρονη μουσική σκηνή. Με την κυκλοφορία του πρώτου του άλμπουμ, φάνηκε ότι ο Khatib είναι ένας προικισμένος και εμπνευσμένος μουσικός αλλά με τη συνδρομή και του Auerbach, οι συνθέσεις του απογειώθηκαν σε ένα blues rock παραλήρημα με κατάλληλες δόσεις punk, soul και hip-hop.

Το άλμπουμ ανοίγει με το ομώνυμο τραγούδι αποδεικνύοντας από τις πρώτες νότες πόσο σημαντική είναι η αρωγή του Auerbach στην παραγωγή με τα “Family” και “Penny” να ακολουθούν, με το πρώτο να σε ξεσηκώνει με το πρώτο άκουσμα και το δεύτερο να έχει μια αύρα βγαλμένη από τη Motown Records. Στο “Skinny Little Girl” το όργανο και οι κιθάρες αναβιώνουν παλιότερες εποχές και στο “Nobody Move” ένα ανεπαίσθητο echo έρχεται να προστεθεί στην παραμόρφωση κάνοντας την φωνή του Khatib να ακούγεται ακόμη πιο λεπτή και ρυθμική.

Το “Can’t Win ‘Em All” δελέασε ακόμη και γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία να το χρησιμοποιήσει σε κάποιο από τα διαφημιστικά της – ειδικά μετά το 2ο λεπτό θυμίζει απίστευτα το 'Psycho Killer' των Talking Heads. Το “Save Me” πατάει πάνω στις βασικές αρχές του garage rock με απόμακρα φωνητικά και αρκετή παραμόρφωση, το “Low” είναι το πιο ψυχεδελικό τραγούδι του άλμπουμ ενώ το τελευταίο “House On Fire” συνδυάζει εκρηκτικές κιθάρες (αλά Pixies) και drums με reggae synths και ανατολίτικη ενορχήστρωση.

Tracklist:

1. Head In The Dirt
2. Family
3. Skinny Little Girl
4. Penny
5. Nobody Move
6. Can’t Win ‘Em All
7. Pay No Mind
8. Save Me
9. Low
10.Sinking In The Sand
11. House On Fire

Links:

Δεν υπάρχουν σχόλια: