Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

DIIV - 'Oshin' (2012)


Οι DIIV (πιο πριν γνωστοί ως Dive ως φόρος τιμής στο ομώνυμο τραγούδι των Nirvana) είναι το project του κιθαρίστα των Beach Fossils Cole Smith και των Devin Ruben Perez, Andrew Bailey και του πρώην drummer των Smith Westerns Colby Hewitt. H πρώτη τους κυκλοφορία ήρθε με το 7ιντσο "Sometime" τον Οκτώβριο του 2011 από την Captured Tracks για να ακολουθήσει ακόμη ένα το Νοέμβριο του ίδιου έτους ενώ αυτό είναι το ντεμπούτο LP τους και κυκλοφόρησε μόλις πριν λίγες μέρες.

Το "Oshin" παρουσιάζει κάποιες από τις ενδιαφέρουσες σύγχρονες εκφάνσεις της μουσικής των 80s και 90s. Δεν μπορείς να το χαρακτηρίσεις σαν ένα μελωδικό dream-pop εγχείρημα αλλά σαν ένα πείραμα αν τελικά μία μπάντα μπορεί να στηρίξει με τη μουσική της το αλληγορικό νόημα των στίχων των τραγουδιών της. Ο Smith συνέθεσε απόλυτα στοχευμένα τραγούδια χωρίς να είναι απαραίτητα τονικά ακόλουθα (μερικά είναι εντελώς χαρούμενα ενώ άλλα πιο στενάχωρα) αλλά γενικά τα τραγούδια στηρίζονται σε μουσικές αντιφάσεις με ψήγματα dream pop, post-rock ακόμα και krautrock.

Το άλμπουμ ανοίγει με το “(Drunn)” και μας προϊδεάζει για το τι θα ακολουθήσει- η γραμμή του μπάσου είναι χαρακτηριστική ενώ οι κιθάρες δεν ακούγονται ποτέ βαρετές. Τραγούδια όπως τα “How Long Have You Known?”, "Air Conditioning" και “Follow” είναι αυθεντικά κιθαριστικά αριστουργήματα όπως αυτά των Beach Fossils ή Real Estate. Στα “Past Lives”, “Earthboy” και “Home”, οι κιθάρες είναι πιο ακόμη πιο ακατέργαστες και άγριες όπως και στα ψυχεδελικά “Wait” και “Oshin (Subsume)”. Ειδικά, το “Wait” είναι σαν να ακούς The Cure ή Joy Division σε μία pop έκδοση αλλά με την παραμόρφωση των Jesus and Mary Chain.

Τα "Earthboy" και "Sometime" είναι οι pop μελωδίες του άλμπουμ και ακούγονται σαν ιντερλούδια. Το "Doused" είναι η πιο grunge σύνθεση του άλμπουμ αλλά τελειώνει απότομα για να μπει το τελευταίο "Home", ένα ατμοσφαιρικό και πολύπλοκο τραγούδι- μια πολύ καλή αφορμή για βαθιά περισυλλογή. Γενικά, οι DIIV εναλλάσσουν και δανείζονται στοιχεία από διαφορετικά μουσικά είδη αλλά καθηλώνουν τον ακροατή με την ενέργεια τους αν και δεν καταφέρνουν τελικά να τελειοποιήσουν την αισθητική τους πάνω σε κανένα από τα είδη που πειραματίζονται.

Τελικά, το "Oshin" είναι άξιο αναφοράς και μόνο γιατί σου αφήνει περιθώρια να φανταστείς! Οι DIIV έφτιαξαν ένα εκπληκτικό ντεμπούτο άλμπουμ και μέχρι να διευκρινίσουν τι πραγματικά κάνουν, το μυστήριο θα παραμένει και θα μας καλεί να το εξιχνιάσουμε- μουσικά πάντα.

Tracklist:

1. (Druun)
2. Past Lives
3. Human
4. Air Conditioning
5. How Long Have You Known?
6. Wait
7. Earthboy
8. (Druun pt. II)
9. Follow
10. Sometime
11. Oshin (Subsume)
12. Doused
13. Home


Δεν υπάρχουν σχόλια: