Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Nu Sensae / The U.N + The Family Idiot + Τhe Sfentones/ Eightball 21.04.2013 review


H κλασσική τετράδα φίλων που δε χάνουμε συναυλίες του είδους είχε για ακόμη μια φορά απαρτία (για την ακρίβεια ήταν πεντάδα...) και με το που μπήκαμε στο χώρο οι The Sfentones ήταν πάνω στη σκηνή και προσπαθούσαν να ζεστάνουν το ελάχιστο κοινό που είχε μαζευτεί μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ακολούθησαν για περίπου 45 λεπτά οι The Family Idiot και έκλεισαν το (σχετικά μεγάλο...) κύκλο των support bands οι μάλλον πιο ενδιαφέροντες τελικά The U.N. Band , που όμως – σα μοναδική ένσταση- μάλλον δεν κολλούσαν μουσικά με τους Καναδούς post- punkers που ακολουθούσαν.

Το ημερολόγιο έλεγε πλέον 22 Απριλίου όταν οι Nü Sensae ανέβηκαν επιτέλους στη σκηνή με πραγματικά άγριες διαθέσεις όπως φάνηκε από το πρώτο κιόλας τραγούδι τους. Η Andrea Lukic με τις κραυγές της να εναλλάσσονται με μελωδικά μέρη και μια περσόνα μίξη της Kim Gordon (Sonic Youth) με την Kat Bjelland (Babes in Toyland), ο Daniel Pitout με μία απίστευτη ένταση και ενέργεια πάνω στα τύμπανα και το πιο πρόσφατο μέλος τους Brody McNight να είναι μια πραγματικά ήρεμη δύναμη στην κιθάρα σήκωσαν κυριολεκτικά στον αέρα το 8ball.

To setlist, όπως ήταν λογικό, μονοπώλησε το εξαιρετικό περσινό τους LP “Sundowning” χωρίς όμως να παραμελήσουν και το πρώτο τους ομώνυμο όπως και το “ΤV, Death And The Devil” (από το οποίο επέλεξαν τελικά το “Cat's cradle”). To ξεκίνημα τους ήταν κυριολεκτικά καταιγιστικό με τα "Swim”, “100 Shades”, “Burnt masks” και “Spit gifting” να διαδέχονται το ένα το άλλο χωρίς ανάσα και με το κοινό να ζεσταίνεται για τα καλά και να νοιώθει τα μυαλά του να τινάζονται από το ανελέητο "σφυροκόπημα". Δεν ηρέμησαν παρά μόνο όταν η Andrea παραχώρησε τη θέση της στον Daniel στο μπάσο για να αναλάβει στα τύμπανα στη θέση του για ένα τραγούδι και έκλεισαν το βασικό τους setlist με τα “Sweet thing” και “E.Y.M.” σε μια εκπληκτική εκτέλεση που τα έκανε να ακούγονται σαν ένα.

Στο encore που ακολούθησε- κατόπιν παρότρυνσης του κόσμου- η Andrea Lukic τίμησε τη Σερβική καταγωγή της με το μοναδικό τους τραγούδι στα σερβικά “Tajna” (που είναι το “μυστικό” στη συγκεκριμένη γλώσσα) κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο ένα ωριαίο setlist που μας μετέφερε νοητά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και την ανερχόμενη σκηνή του Vancouver.

Στα παραλειπόμενα της συναυλίας, η ολιγόλεπτη συνομιλία μου με τον Brody McNight που εκτός από τη setlist (που παραθέτουμε στη σχετική φωτό...) που μου έδωσε προσωπικά με τη λήξη της συναυλίας, είχε και την από μέρους μου προτροπή να πείσουν τους φίλους τους White Lung να βάλουν και αυτοί στην ευρωπαϊκή τους περιοδεία την πόλη μας. Επίσης, δε θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε τη συγκινητική προσπάθεια της Andrea να μιλήσει ελληνικά που αν και τα ειχε κάνει πρόβα εκ των προτέρων, λόγω άγχους (“Ι just got nervous!!!” ομολόγησε) δεν μπόρεσε να πει παρά μόνο το “γεια σου”.

Ο αρχικός ενθουσιασμός μου με την αναγγελία της ζωντανής εμφάνισής τους στη χώρα μας τελικά δικαιώθηκε αλλά το ίδιο δεν θα έλεγα ότι ίσχυσε και για το κοινό της Θεσσαλονίκης που δεν τίμησε με την παρουσία του τη συναυλία!!! Το ελαφρυντικό της ημέρας αλλά και της ελλειπούς ενημέρωσης δεν μπορεί να είναι δικαιολογία...

ΥΓ. Οι τρεις support μπάντες είναι πάρα πολλές για μια συναυλία κατά την προσωπική μου άποψη!Είναι απόλυτα λογικό να μην μπορείς να βρεις ακόμα και 2 καλές και παρεμφερείς εγχώριες μπάντες για να πλαισιώσουν την κύρια μπάντα αλλά όπως και να το κάνουμε, όλος ο κόσμος έρχεται για αυτή και κάπου κουράζεται από τα support όταν τελικά αυτή εμφανίζεται...

Setlist


.............

Swim

100 Shades

I'm a body

Burnt masks

Spit gifting

First born

Tea swamp park

Whispering rule

Sleeping blouse

Cat's cradle

Curdle the cream

Total drift

Throw

Sweet thing/ E.Y.M.



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όντως πολλά τα 3 support ! Αλλά στην συγκεκριμένη συναυλία με τόσο λίγο κόσμο (15 άτομα ) είναι αστείο να λες ότι όλοι ήρθαν για τους Καναδούς...