Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Sleepmakeswaves - "...and so we destroyed everything" [2011]

Οι Sleepmakeswaves είναι μία ορχηστρική post rock μπάντα από το Sydney. Από το σχηματισμό τους το 2006, εξελίχτηκαν σαν μια πολλά υποσχόμενη μπάντα στον τομέα τους. Μέσα σε ένα χρόνο, απεκατέστησαν την φήμη τους και άνοιξαν τις συναυλίες αξιόλογων εκπροσώπων του χώρου όπως οι Pelican, Laura και Meniscus.

Αυτό είναι το δεύτερο άλμπουμ της μπάντας και ακόμα δείχνουν ότι δεν έχουν προσδιορίσει πλήρως τον ήχο τους. Χρησιμοποιώντας περισσότερα ηλεκτρονικά στοιχεία, οι Sleepmakeswaves κατάφεραν να ξεφύγουν για λίγο από τα όρια τους και να έχουν σαν αποτέλεσμα ένα ιδιαίτερο μεστό αλμπουμ.

Η βασική διαφορά από το ντεμπούτο άλμπουμ τους "In Today Already Walks Tomorrow" είναι η άρτια παραγωγή. Η μπάντα έχει τη μοναδική ικανότητα να συνδυάζει κολλοσιαίους ρυθμούς με ambient νότες χωρίς να χάνει σε τίποτα και καθηλώνουν τον ακροατή σε όλο το άκουσμα του άλμπουμ. Ο αριθμός των tracks είναι μικρός αλλά αυτό δεν πειράζει γιατί ο ήχος είναι μυστηριώδης, μελωδικός, χαρούμενος αλλά και σκληρός ταυτόχρονα. Ακόμα και τα ήρεμα tracks του άλμπουμ, είναι καθηλωτικά και σε μερικά σημεία πιο απολαυστικά από τα πιο δυμαμικά tracks.

Κορυφαία στιγμή του άμπουμ το "A Gaze Blank And Pitiless As The Sun" το οποίο αποδεικνύει ότι οι συνθέσεις δεν πρέπει να είναι συνεσταλμένες αλλά δυναμικές με δόσεις ζωντάνιας και αξιομνημόνευτης μουσικότητας ακόμα και σε ένα 11λεπτο track. Τα drumms που σε όλο το άλμπουμ είναι συμπαγή και οι φανταστικές αλλαγές στο μπάσο μαζί με τις αέρινες κιθάρες στοιχειοθετούν μια μελωδία που "τσιτώνει" τον ακροατή δίνοντας του ένα διάλειμμα μόνο όταν μπαίνουν τα ηλεκτρονικά στοιχεία.

Οι τίτλοι των tracks και το artwork στο εξώφυλλο του αλμπουμ είναι τυπικά για μια post-rock μπάντα. Παρόλα αυτά, η μουσική τους δεν είναι κάθε παρά τυπική. Δε θα μπορούσες να πεις ότι επαναπροσδιορίζει το είδος αλλά επαναφέρει παλιές επιρροές και δίνει ένα τελικό αποτέλεσμα αν μη τι άλλο εκπληκτικό. Εν κατακλείδει, οι Sleepmakeswaves με την κυκλοφορία αυτή δείχνουν να απογειώνονται και βάζουν σοβαρή υποψηφιότητα για ένα από τα καλύτερα post-rock άλμπουμς του 2011.

1. to you they are birds, to me they are voices in the forest (8:15)
2. in limbs and joints (4:30)
3. our time is short but your watch is slow (3:08)
4. a gaze blank and pitiless as the sun (11:08)
5. (hello) cloud mountain (3:20)
6. now we rise and we are everywhere (6:41)
7. we like you when you’re awkward (2:36)
8. …and so we destroyed everything (12:33)


http://www.myspace.com/sleepmakeswaves/

Δεν υπάρχουν σχόλια: