Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Emika - "Emika" [2011]

H Emika σπούδασε κλασσικό πιάνο και σύνθεση και έζησε στο Bristol την εποχή που η πόλη ήταν στη μεταβατική περίοδο από το d&b στο dubstep αλλά τώρα ζει στο Βερολίνο, όπου και εργάζεται σαν σχεδιαστής ήχου στη Native Instruments. Το ομώνυμο άλμπουμ είναι και το ντεμπούτο της, κυκλοφόρησε στις 3 Οκτωβρίου από τη Ninja Tune και ο πιο εύστοχος χαρακτηρισμός θα ήταν ότι είναι κάτι το απρόβλεπτο όπως και η καλλιτέχνης.

Όλα τα τραγούδια της στηρίζονται σε αφηγήσεις γεγονότων. Το εναρκτήριο '3 Hours' ξεκινά με ένα είδος ρομποτικής pop και τείνει περισσότερο προς το gothic παρά σε lo-fi techno. Το πρόσφατο single 'Professional Loving' έχει ένα αδιάκοπο ξεκίνημα και ξεσπάει έντονα με ένα σκοτεινό μπάσο που στο τέλος απογειώνει και "απορροφά" τη μουσική μελωδία και οδηγεί στο επόμενο 'Be My Guest', ένα ορχηστρικό κομμάτι που χαρακτηρίζεται από μία αστάθεια και ένα θορυβώδες πραγματικά μπάσο. Τόσο το 'Count Backwards' όσο και το 'Double Edge' επιστρέφουν διατηρώντας τη δυναμική τους με τις προγενέστερες απαλές και σαγηνευτικές μελωδίες και τους πνευματικούς ρεμβασμούς. Το 'Pretend' από την άλλη ακούγεται σαν ένα τρελό twist, περισσότερο διαβολικό παρά ελκυστικό τελικά.

Σαν επίλογος για το άλμπουμ, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι σκοτεινό και σε μερικά σημεία τρομακτικά ψυχρό αλλά την ίδια στιγμή σε καλεί να το αγκαλιάσεις και να το αγαπήσεις. Είναι σοκαριστικά καθαρτικό και αποστειρωμένο αλλά και σοκαριστικά υπέροχο από την άλλη. Δεν μπορείς τελικά να καταλήξεις αν τελικά είναι το ανελέητο μπάσο με τη dubstep οπτική γωνία που πειραματίζεται ή η άμορφη σκοτεινή ambient που δείχνει να επικρατεί αλλά τελικά το ντεμπούτο άλμπουμ της Emika σε αφήνει πραγματικά με κομμένη την ανάσα.

1. 3 Hours
2. Common Exchange
3. Professional Loving
4. Be My Guest
5. Count Backwards
6. Double Edge
7. Pretend
8. The Long Goodbye
9. FM Attention
10. Drop The Other
11. Come Catch Me

Double Edge by emika

Δεν υπάρχουν σχόλια: