Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Wooden Shjips - 'Back to Land' (2013)


Οι Wooden Shjips είναι ένα experimental psych/ garage κουαρτέτό από το San Francisco και η τωρινή τους σύνθεση αποτελείται από τους Erik “Ripley” Johnson (φωνητικά, κιθάρες), Nash Whalen (όργανο), Dusty Jermier (μπάσο) και Omar Ahsanuddin (drums). Κυκλοφόρησαν κατά σειρά τα 'Wooden Shjips', 'Vol. 1', 'Dos' και 'Vol. 2' στη Holy Mountain και το 'West' στη Thrill Jockey το 2011.

To 'Back to Land' αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 12 Νοεμβρίου από τη Thrill Jockey Records και ηχογραφήθηκε στο Portland (Jackpot Recording Studio) από την Kendra Lynn με το Larry Craner στη μίξη. Στο δελτίο τύπου αναγγελίας της κυκλοφορίας του, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στη στροφή του ήχου τους από τα fuzzy κιθαριστικά riffs στη μελωδικότητα – πιθανώς και λόγω της μετακόμισης των Ripley Johnson και Omar Ahsanuddin από το San Francisco στο Oregon. Ο ήχος του είναι κάτι ανάμεσα στο garage rock των πρώιμων Echo & the Bunnymen και το dance-drone των Deerhunter με krautrock και punk πινελιές.

Τα τραγούδια στο 'Back To Land' δεν είναι τα εκείνα τα ψυχεδελικά δεκάλεπτα που έχουμε συναντήσει σε προηγούμενες δουλειές τους. Το εναρκτήριο και ομότιτλο ‘Back To Land’ είναι πολύ πιο mainstream από όσο μας έχουν συνηθίσει (για την ακρίβεια και κατ' ουσίαν πρόκειται για ένα pop τραγούδι...) και το ‘Ruins’ είναι αρκετά εύθυμο με μια πρωτοφανή έμφαση στα πλήκτρα.

Το ‘These Shadows’ κρύβει μια ακόμη έκπληξη- με μια υπέροχη κιθαριστική μελωδία (από ακουστική κιθάρα!!!) ξεφεύγει πολύ από τα όρια του fuzz και το ‘Other Stars’ είναι εκπληκτικό με απρόσμενα μελωδικό τον Johnson και ένα μοναδικό κιθαριστικό solo στο τελευταίο του λεπτό. Στο ‘Servants’ τα κιθαριστικά solos συνεχίζονται ανελέητα, το 'Ghouls' ανεβάζει τους τόνους με το όργανο να λειτουργεί ως μουσική 'κάθαρση' και το τελευταίο 'Everybody Knows' πλησιάζει περισσότερο στην Britpop παρά στο stoner rock.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι αγαπήσαν τα πρώτα άλμπουμς των Wooden Shjips, θα δυσκολευτούν ίσως αλλά τελικά θα λατρέψουν και το 'Back To Land'. Η ψυχεδέλεια και το fuzz παραμένουν στο πιο μεστό και πλήρες μουσικά άλμπουμ τους.

Tracklist:

1. "Back to Land"
2. "Ruins"
3. "Ghouls"
4. "These Shadows"
5. "In the Roses"
6. "Other Stars"
7. "Servants"
8. "Everybody Knows"

Links:


Δεν υπάρχουν σχόλια: