Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

The Band in Heaven - 'Caught in a Summer Swell' (2013)


Οι The Band in Heaven είναι μια πενταμελής alternative/ shoegaze μπάντα από το West Palm Beach της Florida με έντονες επιρροές από τους Velvet Underground, 13th Floor Elevators αλλά και τους Black Rebel Motorcycle Club και τους The Jesus & March Chain στον ήχο τους.

Το “Caught in a Summer Swell” είναι το πρώτο τους προσωπικό άλμπουμ με αρκετές pop ευαισθησίες, νοσταλγικές κιθαριστικές μελωδίες και ήπια φωνητικά αλλά όλα αυτά μέσα σε ένα πέπλο ψυχεδέλειας. Το άλμπουμ αυτό σηματοδοτεί τη στροφή της μπάντας σε πιο μελωδικά ακούσματα με τις shoegaze και γεμάτες fuzz κιθάρες να δίνουν τη θέση τους σε πιο ονειρικές και ρυθμικές κιθάρες και μια πιο “στρωτή” μπασογραμμή.

Το εναρκτήριο “Dandelion Wine” αλλά και το τελευταίο “Farewell Summer” έχουν δανειστεί τους τίτλους τους από ονώνυμες νουβέλες του Ray Bradbury με το πρώτο να είναι πιο “εύπεπτο” και το τελευταίο να αναφέρεται κυνικά στη νεότητα με τις βαριές κιθάρες του να είναι θυμίζουν τα EPs που έχουν ήδη κυκλοφορήσει. Στο “Does it Show” οι παραμορφώσεις στις κιθάρες και τα ηχητικά εφέ είναι βγαλμένα από τα ’80s και στο “Fairweather Friends”, κιθάρες και φωνητικά θυμίζουν έντονα R.E.M. με πινελιές από My Bloody Valentine και Modest Mouse.

Στο “Disappear Here” αποδεικνύουν ότι δεν έχουν απαρνηθεί τις shoegaze ρίζες τους ενώ στο “Young and Dumb” η εναλλαγή από το χαμηλό στο δυνατό γίνεται αρμονικά μέσα από την εξέλιξη του τραγουδιού. Η πιο ήρεμη στιγμή του άλμπουμ είναι το “Tunnel Into Your Dreams” με το βιολί να κάνει τη διαφορά και να στηρίζει τη μελωδία ενώ στο “Music Television” ο ήχος τους ακούγεται πιο mainstream από ποτέ.

Σίγουρα, το “Caught in a Summer Swell” θα κάνει πολλούς να αναπολήσουν τα πρώιμα 90s σε ένα άλμπουμ που μόνο καλοκαιρινό άλμπουμ (παρά τον τίτλο του...) δεν μπορείς να το πεις!!!

Tracklist:

1. Dandelion Wine
2. Does It Show
3. Summer Swell
4. Fairweather Friends
5. Tunnel Into Your Dreams
6. Music Television
7. Breaths
8. Young and Dumb
9. Disappear Here
10. Farewell Summer

Links:

Δεν υπάρχουν σχόλια: