Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Cold in Berlin - '...And yet' (2012)


Cold in Berlin είναι μια apocalyptic goth-garage τετραμελής μπάντα από το Λονδίνο με μουσικές επιρροές από το goth των πρώιμων 80s αλλά και από μπάντες των 90s (Swans, Sonic Youth). Με γυναικεία φωνητικά και την αύρα της Siouxsie Sioux να συναντά τον τσαμπουκά της PJ Harvey των πρώτων χρόνων της, οι συνθέσεις τους σου φέρνουν στο νου τους Yeah yeah yeahs αν αποφάσιζαν να παίξουν goth και dirty garage rock.

Μετά το "Give me Walls" του 2011 που ήταν και το ντεμπούτο άλμπουμ τους και προκάλεσε αίσθηση στο δισκογραφικό γίγνεσθαι (“Αlbum of the year” κατά το ArtRocker), επανέρχονται με το δεύτερο τους “And yet” που κυκλοφόρησε από την Candlelight ‎Records στο δεύτερο μισό του 2012. Σε σύγκριση με το προγενέστερο τους, το ”And Yet” είναι πιο αργό, πιο gothic, λίγο πιο ώριμο, πιο σύγχρονο αλλά και πιο ετερόκλητο μουσικά με δεδομένη πάντα την ποιότητα στον ήχο τους.

Αυτό γίνεται αντιληπτό από το πρώτο κιόλας “Take Control” που σε γεμίζει ηχητικά αν και έχει αργό τέμπο και κάπως τρομακτικό αλλά σε αφήνει με ένα αίσθημα προσμονής για να ακολουθήσει το single τους “…and the Darkness Bangs” με τη διάθεση να γίνεται ακόμη πιο μουντή και τις κιθάρες στο επίκεντρο που αφήνουν όμως χώρο για τα υπέροχα φωνητικά της Maya (ή απλά My). Η φωνή της διαταρράσει την αρμονία σε τραγούδια όπως τα “Roll on in” και “Brick by Brick” μετατρέποντας τα σε πένθιμα εμβατήρια πλημμυρισμένα με θυμό. Στο “Love Is Shame” ακούς το psychobilly των Cramps διανθισμένο με blues πινελιές ενώ στο ”The Visionary’ πειραματίζονται με neo-folk ακούσματα αλλά οι στίχοι είναι ναρκωτικοί, ερωτικοί και νευρωτικοί ταυτόχρονα. Τέλος, στα “John” και “Whisper” είναι πιο σκοτεινοί από ποτέ με ένα εντελώς ‘new wave’ μπάσο.

Αυτό που, τελικά, μπορείς να πεις με σιγουριά είναι ότι εν ετοι 2012 υπάρχει μια μπάντα που συνδυάζει πολύ καλά τους Joy Division, Christian Death και Refused αλλά αν στο μέλλον δεν καταφέρουν να το ξεπεράσουν στις επόμενες δουλειές τους, υπάρχει κίνδυνος οι Cold in Berlin να παραμείνουν στάσιμοι μουσικά αν και είχαν εξαρχής εξαιρετικές προοπτικές σαν μπάντα.

Tracklist:
1. Take Control
2. …And the Darkness Bangs
3. The Witch
4. Brick By Brick
5. The Visionary
6. Roll On In
7. Love Is Shame
8. John
9. The Lie
10. Whisper
11. …And Yet

links:


1 σχόλιο:

Strange Little Girl είπε...

H fwni tis Maya apla ta spaei!Tous eixa dei live persy pou hmoun London.Eixan apisteuti energeia k entasi! Ekane megali antithesi me tous She wants revenge pou anevikan meta kai mas koimisan kanonika !