Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Wovenhand - The Threshingfloor


Το ότι ο Eugene επικοινωνεί εξίσου άνετα με τον Θεό, αλλά και με τα πνεύματα, ερυθρόδερμων η χλωμών προσώπων, που στοιχειώνουν τα βουνά και τις ερήμους της Δύσης το έχουμε εμπεδώσει και απολαύσει από την εποχή του Sackcloth and ashes μέχρι και το Ramblinmind πρόσφατα.

Στην πορεία με τους Woven hand θαυμάσαμε -πολλές φορές με κομμένη την ανάσα για να μη παρεμβάλουμε στην μυσταγωγία- τις μουσικές και πνευματικές αναζητήσεις του στον Βορά της Ευρώπης αλλά και της Mitteleuropa.

Στο Threshingfloor ο δρόμος του τον φέρνει ανατολικά του σταθμού Μάζαρικ της Πράγας. «Εκεί που η παρουσία της Ανατολής είναι ήδη εμφανής, Όχι η πραγματική ανατολή που συναντά κανείς στο Άζχαρ στο Κάιρο, η στα καφενεία στους δρόμους της Χάιφα, αλλά εκείνη η παραλλαγή της Ανατολής που είναι γνωστή ως λεβαντινισμός: ένα κάτι απροσδιόριστο, το σώμα της Ανατολής χωρίς το πνεύμα της…» όπως ειρωνικά και φλεγματικά περιγράφει τα Βαλκάνια ο Marcus Ehrenpreis στο The Soul of the East πίσω στα 1927.

Όχι ο Eugene δεν βλέπει ειρωνικά τα Βαλκάνια και την Εγγύς Ανατολή, κάθε άλλο πιστεύω. Απλά ο τρόπος που ενσωματώνει στην μουσική του Threshingfloor όργανα όπως η φλογέρα, το ούτι και το σάζι, μαζί με ανατολίτικους ρυθμούς, μοιάζει να είναι όντως το πόνημα ενός Λεβαντίνου εκφυλισμένου φυλετικά και πολιτισμικά όπως τους είδε ο Ehrenpreis.

Όμως τελικά δεν είναι ούτε αυτό. Την απάντηση ίσως μας την δίνει ο James Carrier στο Occidentalism, Images of the West: «Οι Δυτικοί, λοιπόν, ορίζουν την Ανατολή από την άποψη της Δύσης, αλλά και οι άλλοι ορίζουν τον εαυτό τους από την άποψη της Δύσης, κι επίσης ο καθένας ορίζει την Δύση από την άποψη του Άλλου…Βεβαίως έτσι όπως το θέτω, η Δύση βρίσκεται στην προνομιούχο θέση να αποτελεί πρότυπο, σύμφωνα με το οποίο ορίζονται όλοι οι Άλλοι…»

Οριενταλισμός λοιπόν, από αυτό πάσχει το The Threshingfloor. Κι ας είναι στο σύνολό του καλύτερος δίσκος από το Ten Stones. Κι ας είναι το Orchard Gate ένα από τα ομορφότερα τραγούδια που έγραψε ποτέ, και το Behind your breath κομμάτι που θα έστεκε περήφανο σε οποιονδήποτε από του τρεις πρώτους και καλυτέρους δίσκους τους. Κι ας είναι το Truth ένας ακόμη –ο τρίτος- ανατριχιαστικός φόρος τιμής στον Curtis.

Με τις τελευταίες νότες του ρουτινιάρικου βλαχοροκ του Denver City που κλείνει τον δίσκο, εκεί που κάποτε υπήρχε ατόφια έκσταση, κυριαρχεί για μια ακόμη φορά η απογοήτευση για τις μεγάλες προσδοκίες που διαψευστήκαν.

Tracklist:

1 Sinking Hands
2 The Threshingfloor
3 A Holy Measure
4 Raise Her Hands
5 His Rest
6 Singing Grass
7 Behind Your Breath
8 Truth
9 Terre Haute
10 Orchard Gate
11 Wheatstraw
12 Denver City

8 σχόλια:

De-Lira είπε...

Πολύ όμορφη η κριτική σου, εύγε!! Τον έχω ακούσει καμία δεκαριά φορές, συνήθως τα ακούσματα των δίσκων του Eugene έχουν έστω τριψήφιο αριθμό… Το threshing floor είναι μια ακόμα μουσική αναζήτηση σε μια προσπάθεια να καλύψει τις γενικότερες ανησυχίες του που κανείς θα περίμενε ότι με το χρόνο θα άρχιζαν να κοπάζουν. Είναι από τα άγρια παιδιά ο Edwards και αν δεν ήταν τόσο θρήσκος πολύ πιθανό να χε καθαρίσει κανέναν σε μονομαχία με smith and welson. Σ όλες τις συνθέσεις τραμπαλίζεται μεταξύ καλού και κακού, σ ένα μανιχαιστικο δίλημμα που φαίνεται να κινείτε με αρκετή άνεση. Σε συνεντεύξεις δήλωνε ότι του άρεσε ο Hieronimus Boss που ως γνωστών αντλούσε έμπνευση από εικόνες δευτέρας παρουσίας και της μάχης του ανθρώπου με το ζώο που κρύβει μέσα του. Η μουσική του είναι κάτι σχετικό…
Όσο πιο πολύ τον παρακολουθώ πάντως όλο και περισσότερα κρυμμένα νοήματα βρίσκω στα τραγούδια του αλλά και στον τρόπο που στήνει τα live, είναι ίσως από τους μεγαλύτερους performer που έχει ποτέ υπάρξει. Το να καταφέρεις να κανείς δικό σου τον ήχο των joy division, να τον παντρέψεις με το dark folk και να συνεχίσεις ν ακούγεσαι ιδιαίτερος είναι δύσκολη υπόθεση, το Truth προσωπικά είναι από τις καλύτερες συνθέσεις του. Δεν ξέρω αν κατάλαβα καλά αλλά μάλλον συμφωνούμε, το ανατολικό στοιχείο φαίνεται ορισμένες φορές λίγο ξένο και δύσχρηστο. Πιστεύω πάντως ότι σιγά σιγά θα το αφομοιώσει ακόμα καλύτερα και έχουμε να δούμε πολλά ακόμα. Απορώ πάντως με αυτόν τον άνθρωπο, πρέπει να κλείνεται στο στούντιο 24 ώρα σίγουρα..

http://delira00.blogspot.com/

aggelosk είπε...

sto zitao omorfa kai eygenika...den exoume provlima me tis anadimosieyseis alla toulaxiston anefere apo pou to pires

tranzistor.gr είπε...

http://tranzistor.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1318:-wovenhand-the-threshingfloor&catid=41:reviews&Itemid=274

Ανώνυμος είπε...

Hurrah, that's what I was exploring for, what a data! existing here at this webpage, thanks admin of this web page.
My site ... ride on vehicles

Ανώνυμος είπε...

Woаh! I'm really enjoying the template/theme of this blog. It's simplе, yet effеctіve.
Α lοt оf tіmeѕ it's very difficult to get that "perfect balance" between user friendliness and visual appeal. I must say you have done a amazing job with this. Additionally, the blog loads very fast for me on Chrome. Superb Blog!
Here is my web-site ; folding motor scooter for adults

Ανώνυμος είπε...

My ѕpouse and I аbsolutely lοve your blοg and find many
of уour pοst's to be just what I'm looking for.
can you offer guest writerѕ to wгite content availablе for you?
I wouldn't mind producing a post or elaborating on many of the subjects you write related to here. Again, awesome site!

Here is my site 9 secret tips to grow taller

Ανώνυμος είπε...

Thiѕ website wаs... how do I sау іt?
Rеlevant!! Finally I've found something that helped me. Kudos!

my homepage how to get bigger boobs naturally

Ανώνυμος είπε...

Hey woulԁ уou mіnd letting me know which hosting
company уou're working with? I've lοaded уour blog in 3 different web browsers anԁ I must sау this
blog loads a lot faster then most. Can you recommend a gοod hostіng proviԁeг at a reasonable price?

Kudos, І appreciate it!

My blog post :: How To Get Bigger Boobs Naturally